Lundsberg – välkommen till ”Familjen”

När man läst den här rapporten, pratat med ett flertal människor med diverse skrämmande upplevelser från internatskolan Lundsberg, pratar öppet om detta och blir uppsökt av diverese nuvarande/före detta elever på skolan som öppet kallar sig ”Familjen”. Deras tweets ser bland annat ut på detta vis:

Den här totalt entoniga retoriken som enbart går ut på att, på ett sektliknande vis, få skolan att framstå som totalt fläckfri. Att utmåla de som vågat ställa sig upp och peka på missförhållanden som lögnare på diverese tvivelaktiga sätt. Retoriken som fullkomligt lyser av defensiv desperation… Den får mig ännu mer övertygad om att something´s rotten in the woods of Värmland.

Jag är övertygad om att det finns bra internatskolor där elever trivs. Men skillnaden är att internat är en betydligt mer stängd värld. Att låta tonåringar, i sin mest identitetssökande fas i livet, bo tillsammans utan föräldrar i närheten (även om andra vuxna är på plats, men ändå inte jämförbart) bäddar för osunda hierarkier. Framförallt på en skola så gammal som Lundsberg där diverese normer, kulturer och mer eller mindre sympatiska traditioner sitter i väggarna. Det blir en farligt sluten värld där saker som skulle uppfattas som rent oetiska på till exempel gymnasiet Norra Real sakta men säkert normaliserats.

Hur lätt är det att ställa sig upp som säg sextonåring på en liten, intim internatskola som kallar sig ”Familjen” och säga ”Det här känns inte okej”? Vem kan göra det utan att bli utfryst och till och med straffad? Ge mig den personen. Nej, för den personen finns inte. Det är psykosocialt otänkbart.

Jag säger inte att Lundsberg är ett nutida Solbacka där pennalism och kräkningar är vardag. Jag säger bara att de röda varningslamporna som nu lyser absolut ska tas på största allvar. Varför skulle någon eller några falskanmäla de missförhållanden som även Skolinspektionen pekar på? Framförallt om allt är frid och fröjd, som en del knutna till skolan nu med största bestämdhet vill hävda?

Nej, something´s rotten in the woods of Värmland.

Annonser

5 thoughts on “Lundsberg – välkommen till ”Familjen”

 1. Olivia skriver:

  Så bra skrivet Cissi! Jag har bekanta och släktingar som har gått på Lundsberg. Jag funderar på om de som enbart uttrycker positiva känslor kanske har blivit hjärntvättade på något sätt. ja, läskigt är det iallafall.

 2. clara skriver:

  Du missförstår. Lundsberg och alla lundsbergare välkomnar en ordentlig inspektion.
  Problemet är när fokusen läggs på vilka som får koka spagetti osv.
  Det är så jävla ovidkommande att man blir helt paff.

  Det hela handlar om att en person (och givetvis flera tysta med denna person) har känts sig kränkt/dåligt behandlad under sin tid på Lundsberg.
  Ingen säger att dessa personer ljuger. Ingen förminskar deras upplevelser.
  Men ser du inte på allvar att fokusen i media är helt skev.
  Det handlar om en häxjakt på överklass. Inget annat.
  Om det är någon som struntar i de personer som har mått dåligt på Lundsberg är det du och resten av alla som helt lägger fokus på eran övertygelse om att det är en psykotisk överklass som, under systematisk regi av skolledningen, går bananas ute i de värmländska skogarna.

  Låt mig säga det igen: INGEN säger att alla älskar Lundsberg och att allas tid där var fantastiskt. Men när någon har blivit illa behandlad på Lundsberg handlar det om enskilda unga individer som har bettet sig ruttet. Inte ett helt skolsystem.
  Jag tror att anledningen till att vi alla tar åt oss är 1. vi är så trötta på att behöva försvara oss från påhopp att vi är dum överklass, SADISTISK dum överklass.
  2. Lundsberg är faktiskt en skola där väldigt många som tidigare har varit mobbade större delar av sin skoltid, äntligen får vänner och får vara omtyckta för den de är.
  Det finns ett stort utrymme för olika personligheter trots att det bara går runt 200 elever åt gången.
  Alltså blir vi anklagade för att ligga efter när det kommer till mobbning när verkligheten inte alls ser ut så.

  Istället för att lägga fokus på att förbättra skolan där det behövs, läggs nu istället fokus på hurvida det är som Ondskan (!!?!??!) och vem som får koka spagetti. Obs! För er som inte har gott på skolan bör det kanske förtydligas att självklart får folk koka spagetti.

  Varför är det så svårt att förstå att Lundsberg faktiskt är så älskad av majoriteten av de som har gått där utan att det är något galet med det hela?
  Som Olivia kommenterar här uppe; hon säger att hon har bekanta och släktingar som har gått där och att pga att de bara uttryckt positiva saker så tänker Olivia att de måste vara hjärntvättade??

  Har alla era andras gymnasietider varit så dåliga att det inte existerar i er värld att känna starkt för sin gamla skola?

  Cissi, helt ärligt, förstår du inte att du kränker oss genom att beskriva Lundsberg som en farlig sluten värld där både det ena och den andra föregår? Du kränker oss för att du så uppenbart inte har tillgång till den insyn som behövs för att uttrycka dig på det viset.
  Kan du på allvar inte se hur fokus läggs på helt fel saker nu?

  De som hör av sig till dig och kallar sig för familjen. Du förstår väl någonstans att det är väldigt unga personer? Jag läser din blogg ibland och du vet mkt väl att man inte alltid gör de mest genomtänka grejerna som ung. Oavsett om man går på Lundsberg eller i vanlig kommunalskola.

  En sista grej. Det här med ”att utmåla de som vågat ställa sig upp och peka på missförhållanden som lögnare på diverese tvivelaktiga sätt”.
  Tyvärr är det så i det här fallet, att de som har gjort anmälningarna är tvivelaktiga.
  Allt är inte svart/vitt.
  Bl.a. har Jan Forsman sprungit in till elevers rum mitt i natten och hotat att köra över de om de inte lyder honom samt dragit sin polisbricka mot en tredjeringare. Detta under de 4 dagar som han sammanlagt jobbade på Lundsberg.

  • clara skriver:

   Måste tillägga att det som står i skolinspektionens rapport är helt sjukt att läsa. På allvar, det stämmer inte.
   Inspektionen gjordes under 4 (fyra) timmar och enbart en handfull personer blev intervjuade. Det är helt bisarrt att det anses vara tillräckligt för att skapa en sann verklighetsbild.
   Om du inte håller med mig i det så får du gärna förklara varför.
   Jag hoppas att du väljer att bemöta detta och inte avfärdar mig som en sektmedlem som enbart vill presentera Lundsberg som fläckfritt. Inget är fläckfritt men det här är så långt ifrån sanningen att det går inte att acceptera.

   • cissiwallin´s skriver:

    Jag hinner inte bemöta nu pga tagit helg, men läser vad du skriver och förstår din syn på det hela. Men står fast vid precis det jag skrivit, att den kritik som uppkommit nu bör tas på allvar – av alla. Inte förminskas och reduceras till kokande av spaghetti.

 3. K skriver:

  ..precis som någon sagt nyligen; skulle detta hända exempelvis på en muslimsk friskola, skulle den vara stängd innan någon hunnit räkna till tre. Överklassen har alltid, och kommer alltid att hålla varandra om ryggen. Och vem är förvånad?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: